Jump to content
XperiMent

COPPA - Vége a LEGO videóknak?

Recommended Posts

A COPPA, vagyis a gyerekek online életének és magánszférájának védelméről szóló törvény már több, mint 20 éves, de a YouTube most akarja érvényre juttatni. Ennek egyik hozadéka, hogy a gyerekeknek szóló tartalmat fel kell címkézni, és nekik szóló videók esetén ki lesz kapcsolva a célzott adatgyűjtés és a kommentelési lehetőség, ami nagy bevételkiesést fog okozni a LEGO videók készítőinek. Jangbricks és AustrianLegoFan angol nyelvű videóját linkelném a témában.

https://www.theverge.com/2019/11/13/20963459/youtube-google-coppa-ftc-fine-settlement-youtubers-new-rules

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Igen, ez egy teljesen érthetetlen történés. Tulajdonképpen, bármi lehet gyerektartalom, ha nem korhatáros és egy gyereket érdekli: autós, utazós, főzős műsor. A LEGO esetében ez azért rossz, mert nem lehet a felnőtteknek és gyerekeknek szánt termékek között differenciálni. Játék és kész, tehát gyerektartalom. Ezáltal elvész a bevétel, a záróképernyő, a kártyák és címkék, a kommentelési lehetőség. Nem értem, ezek miért esnek ki, miért nem tudja a google egyszerűen azt megoldani, hogy az adatokat nem gyűjti az ilyen videóknál. Mintha a saját üzleti érdeküket helyeznék előtérbe. Annak eldöntésében sem segítenek, hogy mi gyerektartalom és mi nem - jogi tanácsot nem adhatnak, írják. Viszont a büntetést az alkotó kapja.

(Ez egyébként hasonlít a LEGO eljárásához: nem mondhatják meg, jó-e egy rendezvényünk plakátja, mert az jogi tanácsadásnak minősül. Viszont, ha rossz, megbüntethetnek, de legalább módosításra szólíthatnak fel.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg egészen mellékesen a COPPA kapcsán, hogy engem felnőttként bezzeg senki sem kérdez meg, hogy akarom-e, hogy kövessen-e a Google engem az interneten.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...